Atentati u Parizu : Alžir snažno osuđuje "barbarske" napade u Parizu

ALŽIR – subota, 14. studenog 2015. (APS) - Alžir je u subotu snažno osudio "kukavičke" i "barbarske" napade koji su se dogodili u petak u glavnom gradu Francuske, nazivajući ih "pravim zločinom protiv čovječnosti".

 

 

Francuska je pogođena u petak navečer nizom terorističkih napada, snažno osuđenim u cijelom svijetu, koji su, prema privremenim procjenama, iza sebe ostavili 120 mrtvih i 250 ranjenih.

Predsjednik Republike, Abdelaziz Bouteflika, izrazio je, u poruci poslanoj francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu, "duboku ogorčenost" nakon napada u francuskom glavnom gradu, nazivajući ih "pravim zločinom protiv čovječnosti". 

"Bio sam šokiran i duboko ogorčen kad sam saznao za kukavičke napade u Parizu koji su ostavili iza sebe toliki broj poginulih. Taj planirani horor predstavlja "pravi zločin protiv čovječnosti", napisao je predsjednik Bouteflika u svojoj poruci. 

"Alžir najoštrije osuđuje ove terorističke zločine, koji su pokazali još jednom, na žalost, da je terorizam pošast koja ne poznaje granice", dodao je Predsjednik.

Predsjednik je rekao da je sukladno tome "cijela međunarodna zajednica, pod okriljem Ujedinjenih naroda, pozvana na solidarnost, na jasnu i odlučnu reakciju, kako bi se izbjegao civilizacijski jaz u svijetu i unutar zemalja, što je jedan od ciljeva terorizma". 

"Možete računati na solidarnost i podršku Alžira u suočavanju s ovom tragedijom koja je pogodila našu prijateljsku zemlju, francuski narod, njegovu Vladu i Vas osobno", uvjerava šef države u svojoj poruci. 

Premijer Abdelmalek Sellal, u svojoj poruci francuskom kolegi Manuelu Vallsu izrazio je"najiskreniju" sućut te čvrstu podršku i solidarnost Alžira nakon ove tragedije koja je pogodila Francusku i njezin narod. 

"Najoštrije osuđujemo ova barbarska djela koja zaslužuju svaku moralnu osudu jer predstavljaju ozbiljan napad na vrijednosti ljudske civilizacije", napisao je Sellal u svojoj poruci. 

"Želim izraziti punu solidarnost Vlade i naroda Alžira nakon ovog tragičnog događaja koji je pogodio Francusku i njezin narod".

"Želio bih izraziti najdublju sućut i iskreno suosjećanje francuskoj Vladi i obiteljima žrtava", napisao je Premijer. 

"Alžirski narod je mnogo godina patio zbog ovog barbarskog terorizma protiv kojeg se moramo boriti sve do njegova istrebljenja", naglasio je Sellal. 

Sellal je i u telefonskom razgovoru prenio svom francuskom kolegi, Manuelu Vallsu, izraze podrške i solidarnosti Alžira s vlastima i francuskim narodom slijedom ovih terorističkih napada.

Državni ministar, ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje, Ramtane Lamamra, je također osudio ove "gnjusne napade", ponovivši spremnost Alžira za "borbom protiv ove pošasti koja više ne poznaje granice".

"S velikim užasom sam primio vijest o ovim gnjusnim terorističkim napadima u glavnom gradu Francuske u večernjim satima 13. studenog, koji su prouzročili više od stotinu nevinih žrtava i više od dvije stotine ozlijeđenih", napisao je Lamamra u poruci svom francuskom kolegi.

"Uz osudu ovih strašnih i kukavičkih zločina, želio bih Vam ponoviti svoju punu spremnost da nastavim, zajedno s vama, s naporima u cilju mobilizacije cijele međunarodne zajednice u borbi protiv ove pošasti koja danas više ne poznaje granice", rekao je šef alžirske diplomacije, ponavljajući izraze solidarnosti i najdublje sućuti francuskom ministru.